De fysieke kanten van het detoxen

Ons lichaam produceert iedere dag veel afvalstoffen. Om de gezondheid te behouden worden deze stoffen voor een deel hergebruikt en voor een deel worden ze afgevoerd. Het lichaam heeft daarvoor meerdere mechanismen ter beschikking o.a. de lever, de nieren en de darmen.

Het lichaam is van nature toegerust op het  verwerken, hergebruiken en afvoeren van afvalstoffen. Dat maakt deel uit van het zelfherstellend vermogen dat voortdurend actief is. Dit is bij iedereen aanwezig.

Waarom dan detoxen?

De natuurlijke vermogens van het lichaam om te reinigen en uit te scheiden liggen voortdurend onder druk o.a. door :

  • Voeding en voedingspatroon;
  • De seizoenen hebben invloed op je stofwisseling
  • Invloeden van milieu (gifstoffen die in ons lichaam terecht zijn gekomen)
  • Je leefstijl
  • Je mindset

Zodra dit natuurlijk vermogen wordt overbelast, zal dat zich kenbaar maken door een breed scala van mogelijke klachten en verschijnselen. Om een aantal te noemen: hoofdpijn, moeheid, minder afweer, huidklachten, somberheid, slecht slapen, mindere vitaliteit. Maar ook andere ziekten kunnen optreden indien de stagnatie te lang duurt: diabetes, artrose, hormoonverstoring e.a.

Daarom dus detoxen!

Je kan een sapkuur volgen om het ontgiften en ontslakken te ondersteunen als ook om het herstel van ziekten bevorderen.  Het detoxen is een actieve manier om de natuurlijke mechanismen in je lichaam te ondersteunen. Dit kan je zowel inzetten als preventieve zorg voor jezelf als ook als je last van één van de vele mogelijke klachten.

Meer dan alleen op fysiek niveau reinigen

Een reinigingskuur geeft rust en herstel aan de vertering. Het volgen van een sapvastenkuur betekent in de meeste gevallen een grote stimulans voor het immuunsysteem. Daarnaast biedt het de gelegenheid om stil te staan hoe het nu echt met je is gesteld. Veel deelnemers ervaren een sapkuur als een mooie periode om echt tijd voor zichzelf te hebben en daarmee te genieten van rust, herstel, bezinning en (hernieuwde) inspiratie om mee terug te nemen naar het dagelijkse leven.

Holistische visie

In ons taalgebruik maken we vaak een onderscheid tussen lichaam en geest terwijl dit eigenlijk niet los van elkaar gezien kan worden. Een goede term vinden die beschrijft wat we bedoelen met lichaam en geest is er niet echt, wel is het zo dat deze verschillende niveaus elkaar de hele dag door grotendeels onbewust beïnvloeden. Concreet betekent dit dat wanneer je op fysiek niveau gaat detoxen dit ook een effect heeft op je mind en je emoties. Deelname aan onze reinigingskuur is een uiterst effectieve manier om voor lichaam en geest te zorgen.